Šta mi je neophodno

Mnogi moji drugari se pitaju zašto je odjednom toliko važno da neka zdravstvena ustanova za decu u Srbiji ima svoj MRI aparat i inkubator? Ja sam se malo raspitao kod doktora u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine pa sada znam i ja. Mogu svim mojim prijateljima da kažem sledeće:

Magnetna rezonanca za IZZZDIOV
MRI aparat je potreban Institutu zato što su slični aparati koji postoje u Kamenici i u Kliničkom centru Vojvodine izuzetno opterećeni i deca ponekad čekaju i po 18 meseci kako bi došla na red za dijagnostiku. Kada nema mogućnosti da se radi MRI pregled onda se radi nekakva kompjuterizovana tomografija mozga (CT) koji podrazumeva izlaganje dece jonizujućem zračenju. Ne znam, ali meni to ne zvuči baš najbolje. Kada bi odrasli nabavili MRI aparat smanjio bi se period čekanja na pregled, smanjio bi se broj CT pregleda i ne bi deca bila izložena jonizujućem zračenju, a sami doktori i doktorice bi dobili puno više informacija o zdravstvenom stanju dece nego u slučaju CT snimka.

Prvi inkubator u Srbiji
Eee, a što se tiče inkubatora, to je nešto sjajno i jedinstveno. Tome bismo se najviše obradovali ja i moji vršnjaci. Zahvaljujući tom inkubatoru bismo mogli ići na preglede koje do sada doktori i doktorice nisu mogli da vrše. Ja i moji vršnjaci koji smo rođeni pre vremena možemo imati probleme zbog nezrelosti pluća, teška krvavljenja u mozak i krvavljenje u moždane komore, oštećenje mozga zbog nedostatka kiseonika, hronične plućne bolesti, oštećenje creva, oštećenje mrežnjače oka koje nam ugrožava vid i ako se ne leči može da dovede do slepila. Međutim, zanimljivo je da bi se magnetna rezonanca sa inkubatorom koristio i za bebe koja su rođena na vreme jer bi se mogla utvrditi različita patološka stanja u mozgu, kao što su krvavljenje u moždano tkivo ili moždane komore, oštećenje nastalo usled nedostatka kiseonika ili poremećene cirkulacije krvi , komplikovane infekcije centralnog nervnog sistema, urođeni poremećaji u razvoju mozga-urođene anomalije mozga, urođeni poremećaji metabolizma koji daju promene u mozgu i sl. Ja sam čuo od profesora u Institutu da bi ovi aparati mogli da se koriste i za snimanje drugih delova tela prema kliničkim potrebama i da bi uz pomoć ovog aparata imali mogućnost da se određena stanja na vreme leče, što bi bilo super!

Isto sam čuo da se tamo gde se sprovodi MRI dijagnostika to smatra tzv. „zlatnim standardom“ u dijagnostici. Ja ću Vam reći još jednu stvar za one koji to još ne znaju, ispričaću im zašto je komplikovano da se načini snimak centralnog nervnog sistema magnentnom rezonancom kod novorođenčadi? Zato što snimanje traje najmanje 40 minuta, a često i znatno duže. Ne smemo da se pomeramo za vreme snimanja – da bi se to postiglo dobijamo sedative. Lekar je sve vreme uz nas, ali se mi nalazimo u uskom kanalu te nam je pristup veoma otežan. Nama koji dobijemo sedative potreban je brižljiv nadzor; neophodno je da postoji monitor pomoću kog se može pratiti puls, disanje, sadržaj kiseonika u krvi. Na dejstvo sedativa posebno smo osetljivi jer kod nas koji smo rođeni pre vremena i bez sedativa može da dođe do prestanka disanja. Isto tako, nama, kojima je neophodan MRI često moramo biti na aparatu za veštačko disanje. I za vreme snimanja moramo da budemo na aparatu. Tokom snimanja se ne može koristiti standardna oprema već poseban aparat koji ne sadrži metalne delove. Ovakvi aparati se nalaze u sklopu inkubatora koji se koristi za snimanje MRI . E sad, kako snimanje dugo traje može da nam bude jako hladno, a to znači da se preterano rashladimo, što može da može doći do prestanka disanja i drugih problema. Da bi se sprečilo pothlađivanje, smeštaju nas u inkubator. Standardni inkubatori zbog metalnih delova ne mogu se koristiti prilikom snimanja MRI; potreban je poseban inkubator prilagođen aparatima za magnetnu rezonancu i to je poenta i najvažnija informacija za mene i moje vršnjake koji smo prevremeno rođeni.

Upravo iz ovih razloga bi voleli da okupimo jednu veliku porodicu koja će da nam pomogne oko nabavke ovih aparata i na taj način će nam omogućiti i dati šansu za bolji i duži život.

Copyright 2015 Magnet za ljubav | All Rights Reserved | Design by Mpl-Agency