Oko 7000 prevremeno rođenih beba godišnje u Srbiji čeka prvi inkubator i magnetnu rezonancu

I PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA U SRBIJI JE POTREBNO SLOŽENO, HITNO ADEKVATNO LEČENJE, ALI NAJPRE IM JE POTREBNA PRAVOVREMENA DIJAGNOSTIKA

magnet-homepage

Prikupljanje finansijskih sredstava za kupovinu prvog specijalnog inkubatora koji se može koristiti u aparatima za magnentnu rezonancu u Srbiji, aparata za magnetnu rezonancu i prateće opreme za MRI dijagnostiku prevremeno rođenih beba, novorođenčadi, dece i omladine, počinje sredinom novembra, u okviru humanitarne akcije „Magnet za Ljubav“ koju su pokrenule kompanije TDE Services i MK Group, zajedno sa Institutom za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U Srbiji se tokom 2014. godine rodila 66.461 beba, a među njima je oko 7.000 rođeno pre vremena, odnosno pre 37. gestacijske nedelje.  Godišnje se u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba. Konkretno, 1 od 10 beba se rodi pre vremena. Bebama rođenim između 24. i 37. nedelje, čija telesna težina ne prelazi 2.500 grama, da bi preživele potrebno je složeno i dugotrajno lečenje, pažljiva nega i kvalitetna medicinska oprema.

Prevremeno rođene bebe, odnosno prematurusi, se suočavaju sa brojnim zdravstvenim problemima i rizicima kao što su nedogovarajuća funkcija pluća zbog nezrelosti (respiratorni distres sindrom), krvavljenja u mozak ili moždane komore ili oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika, oštećenje creva (nekrotični enterokolitis) teške infekcije zbog nezrelosti imunološkog sistema, objašnjava upravnica Klinike za pedijatriju prof. dr Aleksandra Stojadinović. Mnoga ročna novorođenčad se takođe suočava sa različitim zdravstvenim problemima, a svima njima je potrebna rana, pravovremena dijagnostika i odgovarajuće lečenje. Pravovremena dijagnostika se između ostalog obezbeđuje i uz pomoć magnente rezonance.

Nijedna zdravstvena ustanova u Srbiji nije u mogućnosti da prevremeno rođenim bebama i ročnoj novorođenčadi pruži neophodnu MRI dijagnostiku, koja bi se pored pravovremenog otkrivanja oštećenja usled nedostatka kiseonika, krvavljenja u mozak ili moždane komore, komplikovanih infekcija centralnog nervnog sistema, urođenih anomalija mozga ili urođenih poremećaja metabolizma koje daju promene u mozgu. Po potrebi, dijagnostika u aparatu za magnentu rezonancu bi se mogla koristiti i za otkrivanje patoloških stanja u drugim organima i organskim sistemima. dodaje upravnica prof. dr Aleksandra Stojadinović.

Snimanje magnetnom rezonancom traje najmanje 40 minuta, a često i duže, pri čemu pacijent ne sme da se pomera, te je neophodno da dobije lekove za sedaciju ili da se uvede u opštu anesteziju, za šta je takođe potrebna odgovarajuća oprema. Za vreme snimanja, kako bi se izbeglo pothlađivanje, neophodno je da novorođenče bude u inkubatoru, da bude priključeno na aparat za veštačko disanje i monitore za praćenje telesne temperature, pulsa, disanja i saturacije krvi kiseonikom. Standardni inkubatori se zbog metalnih delova ne mogu koristiti prilikom snimanja MRI. Ukoliko Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dobije ovakav Inkubator, Magnetnu rezonancu i prateću opremu, bio bi prva zdravstvena ustanova u Srbiji koja bi mogla teško oboleloj novorođenčadi i prevremeno rođenim bebama da pruži najsavremeniju MRI dijagnostiku, ističe direktor Institututa prof. dr Slobodan Grebeldinger, dodajući da bi sopstvena magnetna rezonanca mogla da se koristi i za dijagnostiku kod dece i mladih, koji trenutno čekaju do 18 meseci za ovakvu medicinsku uslugu. Sopstveni aparar za magnetnu rezonancu bi, pored skraćenja vremena čekanja, rasteretio postojeće MRI uređaje u Institutu u Sremskoj Kamenici i Kliničkom centru Vojvodine, smanjio bi izlaganje jonizujućem zračenju dece i omladine prilikom CT pregleda, a izbegao bi se i transport dece do pomenutih ustanova koje trenutno vrše uslužne MRI preglede za potrebe IZZZDIOV-a, ustanove koja brine o zdravlju približno 660.000 dece i adolescenata iz cele Vojvodine, naglašava direktor prof. dr Slobodan Grebeldinger.

Prevremeno rođene bebe i ročna novorođenčad u Srbiji će dobiti prvi Inkubator i aparata za magnetnu rezonancu zahvaljujući preduzetnicima Srbije, javnim ličnostima i svim ljudima velikog srca koji se priključuju Humanitarnoj akciji „Magnet za Ljubav“, koju su zajedno pokrenule kompanije TDE Services i MK Group. Početak prikupljanja sredstava za kupovinu neophodnih uređaja za MRI dijagnostiku beba, dece i omladine najavljen je za sredinu novembra, kada će biti upućen i javni poziv svim građanima Srbije koji brinu o zdravlju najmlađih članova našeg društva, odnosno brinu o ostvarenju planova za budućnost naše dece, ističu organizatori akcije „Magnet za Ljubav“.

 

Podrži i ti humanitarnu akciju „Magnet za Ljubav“, podrži ostvarenje planova za budućnost dečaka i devojčica Srbije.

SHARE IT:

Related Posts