Ko sam i otkud ovde

Ja sam dete rođeno u Srbiji.

Baka, tatina mama, kaže da sam nedonošče, a čujem da doktori, mrdajući glavom levo desno, objašnjavaju da sam rođen prevremeno, pre nekakve 37. nedelje trudnoće moje majke, a objašnjavaju i puno nerazumljivih stvari u vezi nepostojanja uslova za MRI dijagnostiku beba i pravovremenom otkrivanju raznih patoloških stanja, opasnih po moj život. Ne znam ja šta je to život…ali, ako je to osmeh koji imaju moji roditelji, moji mama i tata, ako je život Ljubav koju mi oni pružaju, mogu vam reći da mi se već sviđa.
Moja babica, zamišljeno lice koje sam prvo ugledao, kaže da sam požurio da dođem na ovaj svet – „Maleni, ti si baš požurio da nas upoznaš“ – tako je rekla. Ne znam ja šta je i koliki je ovaj svet, ali verujem da vas upoznajem u pravom svetlu…dragi moji, nepoznati ljudi.

Tata kaže da nisam jedini. U Srbiji ima između 6.500 i 8.000 mojih vršnjaka rođenih prevremeno, svake godine. Kaže da ne postoji nekakav poseban inkubator bez metalnih delova i doktori ne mogu da nam urade jedinstvenu MRI dijagnostiku.

Ova seka pored mene, sa širokim osmehom, jednim velikim zubom, dva mala…i jednim praznim mestom, kaže da tu MRI dijagnostiku, malo starija deca od mene i mojih vršnjaka čekaju i po 18 meseci. Ne znam ja koliko je to. Ne znam koliko puta moram da spavam da bi to prošlo, ali znam da ona ima najsmešniji osmeh u ovoj dečijoj bolnici u Novom Sadu. Kroz smeh kaže da je to tri puta duže nego što sam ja proveo u maminom stomaku. Kaže da će za tih 18 meseci njen brat završti ceo četvrti razred i prvo polugodište petog razreda.

Toliko priče i zabrinutih lica zbog toga što u Srbiji ne postoji takav poseban INKUBATOR, a Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine nema svoj uređaj za MAGNETNU REZONANCU. Izgleda da su to veeeoma skupe igračke…sigurno razvijaju logiku i doprinose ostvarenju mojih planova za budućnost.
A kada Ja porastem, želeo bih da budem…

Tata kaže da odmorim i ne brinem. Kaže da sam se rodio na pravom mestu. Kaže da u Srbiji postoje veoma uspešni privrednici i preduzetnici, kaže da je ovo zemlja u kojoj se rađaju vrhunski sportisti, pravi veliki umetnici, a dodaje da se ovde stvaraju odlični inženjeri, matematičari, muzičari, naučnici… a da će se svi oni okupiti oko jedinstvene humanitarne akcije „Magnet za Ljubav“ koju su pokrenule dve kompanije, TDE Services i MK Group.

Verujem svojim roditeljima, verujem svemu što kažu mama i tata. Verujem u ljubav koju mi pružaju. Verujem u Magnet za Ljubav.
Siguran sam da će akcija okupiti dovoljan broj odraslih ljudi velikog srca, otvorenog i pozitivnog duha, kao i da će se svi ponašati kao jedna velika porodica. Zajedno će kupiti inkubator i magnetnu rezonancu za moj Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, i da će skratiti vreme čekanja na MRI dijagnostiku svoj deci iz Vojvodine, ali više od toga, ta će pomoći svim bebama u Srbiji kojima je život u opasnosti.

Verujem.

Copyright 2015 Magnet za ljubav | All Rights Reserved | Design by Mpl-Agency